mnoge zanima
Da li znate koje namirnice nikada ne treba čuvati zajedno? Važni saveti kako da produžiti vek trajanja vaše hrane
Ovako možete produžiti vek trajanja vaše hrane
Naučite koje vrste namirnica mogu da se čuvaju zajedno, a koje ne smeju da budu blizu jedna drugoj, jer ćete tako produžiti vek trajanja vaše hrane.
Uopšteno, nemojte čuvati voće ili povrće osetljivo na etilen s voćem ili povrćem koje proizvodi veliku količinu tog gasa, kaže Džon Adler iz američke kompanije koja se bavi hranom Blue Apron.
– Verovatno najbolji primer za to je čuvanje luka s jabukama, jer ćete završiti s jabukama koje imaju miris luka. Ili, još jedan bolji primer su krompir i luk. Ako luk i krompir stavite zajedno u ostavu, ubrzaće proces zrenja krompira, a time i bržeg kvarenja ili klijanja. To važi i za beli luk, uprkos činjenici da bi krompir, luk i beli luk trebalo da budu smešteni zajedno na hladnom i tamnom mestu – objasnio je stručnjak.
Izdvojio je i jabuke kao primer. One, kaže, otpuštaju puno etilena pa ne želite da iz čuvate u posudi s drugim voćem.
– Pokušajte da ih držite najmanje 15 do 20 centimetara od ostalog voća i povrća. Postoji jedan izuzetak od ovih pravila, a to je ako poželite da vam neko voće brže sazre, poput nezrelih banana, tada jabuke stavite blizu – otkrio je.
Poput jabuka i zrelih banana, i dinje proizvode dosta etilena.
Karfiol držite dalje od jabuka, kivija i luka
– Karfiol je vrlo osetljiv na etilen, pa je najbolje ne držati ga na istoj polici s jabukama, dinjama, kivijem ili lukom – kaže Adler.
– Karfiolu je, takođe, potrebna cirkulacija vazduha kako bi ostao svež pa svakako pazite da, ako je u kesi, ima rupe za vazduh. Karfiol je najbolje čuvati u fioci frižidera s drugim povrćem, ili na polici. Isto važi i za brokoli, kupus i prokelj, koji su svi osetljivi na etilen – objašnjava ovaj stručnjak.
– Većina ljudi pečurke skladišti s drugim proizvodima u frižideru. Ali, treba znati da su one podložne upijanju jačih mirisa hrane koja je u blizini, poput ostataka ručka, pa ih čuvajte podalje od takvih stvari – pojašnjava Adler.
Napominje da je pečurke najbolje čuvati u papirnatoj kesi, jer im to omogućuje da dišu, a osim toga, papir apsorbuje višak vlage čime se šansa za kvarenje smanjuje. Savetuje i da promenite papirnatu kesicu u kojoj su pečurke kad postane previše mokra.
– Višak vlage i pogrešna temperatura mogu brzo da pokvare vaše namirnice u frižideru – dodao je.
Ove dve grupe namirnica ne idu zajedno
Proizvođači etilena su:
- avokado
- jabuke
- banane (zrele)
- smokve
- grožđe
- dinje
- kruške
- breskve i nektarine
- paprike
- krompir
- paradajz
Osetljivi na etilen su:
banane (nezrele)
- brokoli
- prokelj
- kupus
- šargarepa
- karfiol
- krastavci
- lisnato povrće
- zelena salata
- luk
- tikvice
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/prenela.B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!